Prestații sociale și facilități pentru copilul cu handicap – se acordă copiilor cu dizabilități cu domiciliu/ reședința pe raza sectorului 3, în conformitate cu prevederile Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată.
- Cine poate beneficia?
Minorii care posedă certificat de încadrare în grad de handicap eliberat prin hotărâre a Comisiei pentru Protecţia Copilului, în termen de valabilitate.
Având în vedere prevederile OUG nr. 51/30.06.2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, potrivit căreia Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1 din 3 ianuarie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:
Art. 57:
(1) Dreptul la prestaţiile sociale se stabileşte prin decizie a directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap din evidenţa direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(2) Plata prestaţiilor sociale se face din oficiu, în baza deciziei directorului executiv al direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului.
(3) In situaţia în care persoana încadrată în grad de handicap nu doreşte să beneficieze de prestaţii sociale, poate depune cerere în acest sens.
(5) Dreptul la prestaţii sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau, după caz, a depunerii cererii prevăzute la alin. (3)”, rezultă obligaţia legală a Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 3 privind asigurarea măsurilor de protecţie socială a drepturilor persoanelor cu handicap, adulte şi copii, cu domiciliul sau reședința în sectorul 3, constând în prestaţii sociale.”
- Plata prestaţiilor sociale se efectueaza din oficiu, implicit prin mandat poștal, în baza dispoziției de stabilire a prestațiilor sociale.
Persoanele îndreptățite pot solicita achitarea drepturilor și prin cont bancar, situație în care părintele titular al drepturilor trebuie să depună un extras de cont semnat și parafat de către banca emitentă, fie scanat la adresa de e-mail facilitatihandicap@dgaspc3.ro, fie depus la ghișeul 10 – parter – Serviciului Evidență și Plată Prestații Sociale (SEPPS), din sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 3, situat în Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 12-14, Sector 3.
Dreptul la prestații sociale se acordă începând cu luna următoare celei în care persoana minoră a fost încadrată în grad de handicap şi încetează cu luna următoare celei în care persoana nu mai este încadrată în grad de handicap sau, după caz, a depunerii cererii în situaţia în care persoana încadrată în grad de handicap sau reprezentantul legal nu doreşte să beneficieze de prestaţii sociale.
- De ce pot beneficia minorii cu handicap?
Minorul cu handicap GRAV beneficiază de:
- prestație socială lunară în cuantum de 463 lei – 60% din ISR (începând cu 01.06.2024);
- indemnizație de însoțitor în cuantum de 2363 lei (începând cu 01.07.2024) sau angajare asistent personal (pentru minorii încadrați cu deficiență „GRAV – CU ASISTENT PERSONAL”);
- gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 24 călătorii pe an calendaristic sau decont carburant în cuantum de 1500 lei;
- gratuitate pe toate liniile cu transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi cu metroul.
Pentru obţinerea facilităţilor de transport pentru copiii cu handicap GRAV, parintele/reprezentantul legal trebuie să prezinte următoarele documente:
- Cerere tip;
- Certificat de naștere și cartea de identitate a copilului original;
- Acte de identitate ale părinților original;
- Fotografie a copilului pentru legitimație STB.
În cazul încadrării ca minor cu handicap grav cu asistent personal, pentru cazurile noi stabilite după data de 30 iunie 2017, este necesară transmiterea de către reprezentantul legal al acestuia a opțiunii potrivit prevederilor art. 42, alin. (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, inclusiv prin OUG nr. 51/30.06.2017 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, astfel:
- asistent personal
- indemnizaţie lunară prevăzută la art. 42, alin. (4) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.
Cererea de opțiune în cazul minorilor poate fi transmisă pe adresa de e-mail indemnizatieinsotitor@dgaspc3.ro sau depusă la ghișeul 24, etajul II – Serviciul Asistenți Personali și Indemnizații Însoțitor (SAPII) din sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 3, situat în Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 12-14, Sector 3. Cererea de opțiune în cazul minorilor poate fi descărcată de aici CERERE OPȚIUNE INDEMNIZAȚIE ÎNSOȚITOR – MINOR.
Până la transmiterea opțiunii solicitate mai sus, se va stabili doar prestația socială, potrivit prevederilor art. 58, alin. (5) din Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, cu modificările și completările ulterioare, în baza documentului care atestă încadrarea în grad de handicap.
Minorul cu handicap ACCENTUAT beneficiază de:
- prestație socială lunară în cuantum de 232 lei – 35% din ISR (începând cu 01.03.2024);
- gratuitatea transportului interurban, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii pe an calendaristic sau decont carburant în cuantum de 750 lei – ORDIN nr. 160 din 20 februarie 2023;
- gratuitate pe toate liniile cu transportul urban cu mijloace de transport în comun de suprafaţă şi decont metrou.
Pentru obţinerea facilităţilor de transport pentru minorul cu handicap ACCENTUAT, reprezentantul legal trebuie să prezinte următoarele documente:
- Cerere tip;
- Certificat de persoană cu handicap original;
- Certificat de naștere sau cartea de identitate a copilului original;
- Acte de identitate ale părinților original;
- Fotografie a copilului pentru legitimație STB.
Minorul cu handicap MEDIU beneficiază de:
- prestație socială lunară în cuantum de 80 lei – 12% din (începând cu 01.03.2024);
ALTE FACILITĂȚI:
Copilul cu handicap de tip HIV/SIDA beneficiază şi de:
- alocaţie lunară de hrană, calculată pe baza alocaţiei zilnice de hrană stabilite pentru consumurile colective din unităţile sanitare publice.
Beneficiază de facilităţi transport şi următoarele persoane:
- însoţitorii copiilor cu handicap grav, în prezenţa acestora;
- însoţitorii copiilor cu handicap accentuat, în prezenţa acestora;
- asistenţii personali ai copiilor cu handicap grav.
Actele necesare pentru eliberarea legitimaţiei STB pentru asistentul personal al minorului cu handicap grav, precum și decontul abonamentului de metrou:
- Actul de identitate original;
- Fotografie color tip BI recentă;
- Decont abonament lunar metrou cu numar nelimitat calatorii;
- Contract/act adițional angajare asistent personal;
- Pentru beneficiarii de legitimaţii STB în baza altor acte normative, adeverinţă de la STB care atestă scoaterea din evidenţă a acesteia.
Reprezentanţii legali ai copiilor cu handicap grav și accentuat, la cerere, mai pot beneficia de:
1.un card-legitimaţie pentru locurile gratuite de parcare din locurile publice special amenajate. Autovehiculul care transportă un copil cu handicap posesor de card-legitimaţie beneficiază de parcare gratuită în locurile publice special amenajate.
Tipizatul poate fi descărcat de aici: ANEXA 3 – CERERE CARD PARCARE – format nou 2023
Acte necesare:
-actul de identitate al persoanei cu handicap – original;
-certificat de nastere minor cu handicap – original;
-act identitate reprezentant legal – original;
-o fotografie tip buletin a minorului cu handicap sau format jpeg.
2.legitimație de dizabilitate – disability card prevăzută la art. 7 alin. (3) din Legea 448/2006 , republicată, valabilă pe întreg teritoriul țării;
Acte necesare:
-actul de identitate al persoanei cu handicap – original;
-certificat de nastere minor cu handicap – original;
-act identitate reprezentant legal – original;
-o fotografie tip buletin a minorului cu handicap sau format jpeg.
3.scutire de la plata tarifului de utilizare a reţelelor de drumuri naţionale în baza rovinietei.
În cazul însoțitorului/ reprezentantului legal al minorului cu handicap se depun următoarele documente:
-Anexa 2: Cerere Rovinieta insotitor – reprezentant legal
-Act de identitate/certificat naștere minor cu handicap + însoțitor (proprietar autoturism);
-Cartea de identitate și certificatul de înmatriculare al autoturismului.
În cazul asistentului personal al persoanei cu handicap grav se depun următoarele documente:
-Anexa 3: Cerere Rovinieta asistent personal
-Act de identitate/ certificat nastere minor cu handicap + asistent personal (proprietar autoturism);
-Cartea de identitate si certificatul de înmatriculare al autoturismului;
-Contract asistent personal.
Unde se depun solicitarile pentru facilități?
Adresa: Bulevardul 1 Decembrie 1918, nr. 12-14, Sector 3
-ghișeul 9, parter (pentru facilitati de transport urban si interurban)
-ghișeul 10, parter (pentru carduri de parcare si roviniete)
–ghișeul 24, etajul II (pentru indemnizația de însoțitor)
________________________
Program cu publicul ghișeul 9 și 10 (parter):
Luni: 09.00 – 16:00
Marti, miercuri, joi: 09:00 – 13:00.
Telefoane contact: 0372.126.100, interior 147 sau 0372.386.147.
Program cu publicul ghișeul 24 (etajul II):
Luni: 09.00 – 16:00
Marti, miercuri, joi: 09:00 – 13:00.
Telefon contact: 0771435818.
_________________________
Alte informatii:
-Dreptul la asistenţă socială sub forma prestaţiilor sociale se acordă din oficiu, pentru persoanele posesoare de certificat de încadrare în grad de handicap emis de catre Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Sector 3 sau Comisia pentru Protectia Copilului Sector 3 și care se află în evidenţa instituţiei (cu exceptia persoanelor venite prin transfer din alte sectoare sau judete, caz in care trebuie sa-si exprime in scris optiunea privind modalitatea de plata a prestatiilor sociale).
-Dreptul la asistenţă socială sub forma facilităţilor se acordă la cerere.
-Se menține obligația beneficiarului de prestații sociale și facilități în privința depunerii de cereri pentru reinnoirea datelor urmare emterii unui nou act de identitate, solicitarea schimbarii modalității de plată a prestațiilor sociale stabilite, facilități de transport, transfer a prestațiilor sociale în cazul in care are domiciliul stabil in sectorul 3, însă reședința in alte județe sau sectoare ale Mun. București, încetare acordare prestații ca urmare a decesului sau schimbării de domiciliu/reședință din sectorul 3 (cererea poate fi descărcată de aici – cerere informare).
-Se menține obligația persoanei cu handicap/ reprezentantului legal ca în termen de 48 de ore – conform art. 59 lit. h) din Legea 448/2006, republicată – să aduca în scris la cunoştinţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 3 orice modificare cu privire la gradul de handicap, domiciliu sau reşedinţă, starea materială, deces şi/sau alte situaţii de natură să influenţeze acordarea drepturilor prevăzute de lege.