Indemnizația pentru creșterea copilului (copil/părinte cu handicap) – se acordă în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, art. 31 – 37.
DOSARELE PENTRU OBȚINEREA INDEMNIZAȚIEI PENTRU CREȘTEREA COPILULUI SE DEPUN LA:
- Adresa: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 12 – 14, etaj 2, camera 19 sau la adresa de e-mail alocatii@dgaspc3.ro;
- Program de lucru cu publicul: Luni – Joi: 09:00 – 15:00.
- Telefon: 0729.330.510; 0737.799.579; 0737.799.581.
a) Cine poate beneficia?
- Oricare dintre părinții firești ai copilului;
- Oricare dintre soții cărora li s-a încredințat copilul în vederea adopției sau au adoptat copilul;
- Persoana care are copilul în plasament ori în plasament în regim de urgență;
- Asistentul maternal profesionist, numai pentru copiii săi naturali ori adoptați;
- Persoana care a fost numită tutore;
- Alte situații.
b) De ce poate beneficia?
-
Indemnizație lunară (ICC);
-
Concediu și indemnizație pentru creșterea copilului încadrat în grad de handicap până la vârsta de 7 ani;
-
Stimulent de inserție dacă părintele se întoarce la muncă înainte de finalizarea concediului pentru creșterea copilului;
-
Program de lucru redus la 4 ore pentru unul dintre părinți sau pentru persoana care se ocupă efectiv de îngrijirea copilului cu handicap (grav sau accentuat),până la împlinirea de către acesta a vârstei de 18 ani, în condițiile prevăzute de Codul muncii și o indemnizație compensatorie;
-
Sprijin lunar acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială destinate persoanelor cu handicap, până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani;
-
Sprijin lunar acordat persoanei cu handicap grav sau accentuat care nu realizează alte venituri în afara beneficiilor de asistență socială destinate persoanelor cu handicap, pentru copilul cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani;
-
Sprijin lunar acordat persoanei care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și indemnizației lunare aferente, până la împlinirea de către copilul cu handicap a vârstei de 3 ani;
-
Sprijin lunar acordat persoanei care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și indemnizației lunare aferente, pentru copilul cu handicap cu vârsta cuprinsă între 3 și 7 ani;
-
Sprijin lunar pentru persoana cu handicap grav sau accentuat, care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și indemnizației lunare aferente și care are în întreținere un copil în vârstă de până la 2 ani;
-
Sprijin lunar pentru persoana cu handicap grav sau accentuat, care nu îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru acordarea concediului pentru creșterea copilului și indemnizației lunare aferente și care are în întreținere un copil cu vârsta cuprinsă între 2 și 7 ani.
c) Acte necesare (copie și original):
Obligatorii pentru toate situațiile (acte în copii + originale):
- actul de identitate părinți;
- certificat naștere copil – copie și original;
- certificat de căsătorie – copie și original;
- certificatul de încadrare într-un grad de handicap.
- declarație privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
- opis dosar
După caz:
- acte doveditoare privind componența familiei, filiația copiilor și situația lor juridică;
- adeverință/decizie suspendare activitate angajator;
- adeverință eliberată de către Administrația Financiară;
- extras de cont în original cu semnatura și ștampila băncii pe numele titularului (dacă se dorește plata în cont);
- alte acte.
Plata se asigură de către Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială a Municipiului București.
ANUNȚ
MODIFICĂRI ȘI COMPLETĂRI ADUSE OUG NR. 111/2010 PRIVIND CONCEDIUL ȘI INDEMNIZAȚIA LUNARĂ PENTRU CREȘTEREA COPIILOR PRIN OUG NR. 26/2021
A fost introdusă o nouă perioadă asimilată în vederea acordării indemnizației pentru creșterea copiilor, respectiv perioada în care persoanele au beneficiat de indemnizația lunară prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 30/2020 pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS- CoV- 2 aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 59/2020.
Conform modificărilor legislative, începând cu data de 17.05.2021 a fost abrogată prevederea referitoare la obţinerea de venituri supuse impozitului cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi în vederea acordării stimulentului de inserție până la 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
Au fost introduse două cuantumuri ale stimulentului de inserție, de 1500 lei, respectiv 650 lei, în funcție de data realizării de către persoana îndreptățită, de venituri supuse impozitului , astfel:
–1500 lei, în situaţia în care solicitantul realizează venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi; se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilități. Ulterior, cuantumul stimulentului de inserție este de 650 lei până la împlinirea vârstei de 3 ani a copilului sau 4 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
–650 lei, în situaţia în care solicitantul realizează venituri supuse impozitului după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilităţi; se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani sau 4 ani în cazul copilului cu handicap.
Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor și obțin venituri supuse impozitului, beneficiază de stimulent de inserție în cuantum de 650 lei după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități până la împlinirea de către copil a vârstei de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități. Dreptul se acordă începând cu data intrării în vigoare a modificărilor, respectiv 17.05.2021 în cazul în care solicitarea se depune în termen de 30 de zile lucrătoare de la această dată, iar în cazul depăşirii termenului de mai sus dreptul se acordă cu data depunerii cerererii.
Persoanele care solicită dreptul la stimulent de inserție după împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi pot beneficia de acest drept doar dacă solicitantul a beneficiat cel puțin 1 lună de indemnizație creștere copil.
În situația persoanelor care la data intrării în vigoare a modificărilor, respectiv 17.05.2021, se află în plata stimulentului de inserție, iar copilul nu a împlinit vârsta de 6 luni,respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități, stimulentul se acordă din oficiu în cuantumul de 1500 lei până la împlinirea vârstei de 2 ani a copilului sau 3 ani în cazul copilului cu dizabilităţi.
Persoanele care, în perioada în care sunt îndreptăţite să beneficieze de concediu pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 7 ani obţin venituri supuse impozitului, altele decât cele prevăzute de lege, respectiv sume în baza contractului colectiv de muncă sau a contractului individual de muncă, acordate în perioada concediului, altele decît cele rezultate din desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, indemnizații în calitate de consilier local sau județean sau venituri supuse impozitului prin desfășurarea efectivă a unei activități în perioada de concediu, al căror venit net nu depășește de 5 ori cuantumul minim al indemnizației, au dreptul la un stimulent de inserţie în cuantum de 650 lei.
ATENȚIE !!!
Stimulentul de inserție nu se acordă pe perioada concediului de maternitate ( pre și post natal – 126 de zile).
În situația în care după transmiterea actelor prin poșta electronică nu primiți un răspuns în termen de 3 zile lucrătoare, vă adresăm rugămintea să ne contactați la numerele de telefon: 0737799579 / 0737799581 / 0729330510.
d) Tipizate: Adeverinta indemnizație creștere copil
e) Unde se depun dosarele?
Adresa: Bd. 1 Decembrie 1918, nr. 12 – 14, etaj 2, camera 19 sau la adresa de e-mail alocatii@dgaspc3.ro;
Program de lucru cu publicul: Luni – Joi: 09:00 – 15:00.