Primarul Robert Negoiță a inaugurat astăzi, 26 aprilie, Centrul de zi „Micul Prinț” și Centrul de Educație și Îngrijire pentru Copilul cu Dizabilități „Lizuca” din str. Jean Steriadi nr. 40A. Alături de primarul Sectorului 3 la acest eveniment au mai participat secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Adrian-Marius Dobre, și primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
„Mă bucur că ne aflăm astăzi aici pentru a inaugura acest proiect cu finanțare nerambursabilă prin fonduri norvegiene. Grija față de copii și pentru tot ceea ce înseamnă educație este una dintre prioritățile noastre. Avem două unități, una pentru copii cu vârsta cuprinsă între zero și trei ani, care provin din familii cu o stare materială precară, și una pentru copii cu dizabilități, cu vârsta cuprinsă între zero și șapte ani. Ne-am dorit ca totul să fie utilat așa încât copiii să beneficieze de cele mai bune condiții”, a declarat primarul Sectorului 3, Robert Negoiță.
„Mulțumesc domnului primar al Sectorului 3 Robert Negoiță pentru invitația de a participa la inaugurarea celor două centre. Este un obiectiv important al Sectorului 3 care a fost realizat cu sprijin norvegian prin Ministerul Muncii. Mesajul meu către locuitorii din București este foarte clar, și anume, că avem tot interesul și întreaga preocupare, atât la primăriile de sector, cât și la Primăria Capitalei, pentru a crea cât mai multe locuri în creșe și în grădinițe și, de asemenea, pentru a le sprijini pe mame să revină atunci când decid ele la locul de muncă. Felicit Primăria Sectorului 3 și Ministerul Muncii pentru acest proiect și vă asigur că în continuare în bugetul Primăriei Capitalei vom avea sume semnificative pentru crearea de noi locuri în creșele și grădinițele din toate sectoarele Bucureștiului”, a declarat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.
„Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră. Orice investiție are două momente fericite: momentul în care o începi și cel în care o finalizezi. Ne dorim mult mai multe momente de acest fel și avem convingerea că atât domnul primar Robert Negoiță, cât și doamna primar general Gabriela Firea se vor concentra pe investiția în creșe, grădinițe și școli. Suntem alături de dumneavoastră în tot ceea ce privește inițiativa socială și aștept să finalizăm cât mai multe obiective de acest gen”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Adrian-Marius Dobre.
Centrul de zi „Micul Prinţ” este destinat unui număr de 35 de copii din Sectorul 3 cu vârsta cuprinsă între zero și 3 ani, dintre care șapte copii de etnie romă, care vor beneficia de servicii de educație și îngrijire, după cum urmează:
- o grupă mică (pentru sugari), șapte copii cu vârsta cuprinsă între 0-1 an;
- trei grupe mijlocii, pentru 21 de copii cu vârsta cuprinsă între 1-2 ani;
- o grupă mare, pentru șapte copii cu vârsta cuprinsă între 2-3 ani.
Beneficiarii centrului sunt copiii cetăţenilor cu domiciliul sau reşedinţa în sectorul 3, proveniți din familii defavorizate, cu risc crescut de excluziune socială, copiii proveniți din familii monoparentale, precum şi părinţii şi familiile acestora. Copiii proveniţi din familii de etnie romă vor avea prioritate la înscriere, având rezervate un număr de șapte locuri.
De asemenea, din categoria de beneficiari direcți fac parte și membrii comunităților de romi care vor participa la activitățile de conștientizare în domeniul egalității de gen și a reconcilierii vieții familiale cu viața privată. Numărul estimat al beneficiarilor de etnie romă este de 200 de persoane, inclusiv lideri informali ai comunității.
Servicii oferite:
- asigură pe timpul zilei, pentru copii antepreşcolari servicii de îngrijire, protecție şi nutriție, educaţie timpurie, centrate pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, respectiv pe remedierea timpurie a dificultăților/deficiențelor de dezvoltare, servicii de supraveghere a stării de sănătate, servicii complementare pentru copil și familie, servicii de consiliere, de educație parentală, de informare;
- dezvoltă acţiuni de informare la nivelul comunităţii referitoare la serviciile oferite şi beneficiile acestora pentru copil şi familie;
- organizează reuniuni generale şi individuale periodic pentru a stabili relaţii de colaborare activă cu familiile copiilor care frecventează acest centru
Valoarea proiectului este de 1.614.492 lei, rata de finanțare prin Granturile SEE 2009-2014 fiind de 100%. Implementarea proiectului se realizează în Bucureşti, sector 3, pe o perioadă de 26 luni.
Centrul de zi „Lizuca”, cu o capacitate de 25 de locuri, este destinat copiilor cu dizabilități cu vârste cuprinse între 0 și 7 ani și răspunde nevoii pregnante de servicii de educaţie timpurie şi îngrijire pentru copii mici. Totodată facilitează integrarea/reintegrarea, precum şi menţinerea pe piaţa muncii a femeilor, în vederea reconcilierii vieţii de familie cu activitatea profesională.
Centrul va funcționa după cum urmează:
- o grupă mică pentru șapte copii cu vârste cuprinse între 0-3 ani;
- trei grupe mari pentru 18 copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani.
Beneficiarii serviciilor sociale sunt copiii cu dizabilități ai persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în sectorul 3, cu risc crescut de abandon sau de separare a copilului de părinţi, cu o situație socio – economică deficitară a familiei, precum și copiii aflați în plasament familial.
Centrul oferă servicii pentru copiii cu următoarele dizabilități:
- copii cu întârzieri mintale ușoare/moderate
- copii cu parapareză sau hemipareză spastică
- copii cu sindrom Down
- copii cu ADHD dacă au asociată și o întârziere mintală ușoară sau moderată
Activităţile realizate de Centrul de zi „Lizuca” răspund nevoilor sociale, precum şi celor speciale, individuale, familiale sau de grup, în vederea depăşirii situaţiilor de dificultate, prevenirii şi combaterii riscului de excluziune socială, promovării incluziunii sociale şi creşterii calităţii vieţii.
Servicii oferite:
- asigură pe timpul zilei pentru copii preşcolari activităţi de îngrijire, educaţie timpurie centrate pe dezvoltarea fizică, cognitivă, emoțională și socială a copiilor, remediere timpurie a dificultăților/deficiențelor de dezvoltare, activităţi de recreere-socializare, servicii de supraveghere a stării de sănătate, suplimentând îngrijirea şi protecţia pe care aceştia o primesc de la părinţi/persoane responsabile;
- asigură activităţi de sprijin, consiliere, educație parentală, de informare etc. pentru părinţii sau reprezentanţii legali, precum şi pentru alte persoane care au în îngrijire copiii.
- dezvoltă acţiuni de informare la nivelul comunităţii referitoare la serviciile oferite şi beneficiile acestora pentru copil şi familie;
- organizează reuniuni generale şi individuale periodic pentru a stabili relaţii de colaborare activă cu familiile copiilor care frecventează acest centru.
Valoarea proiectului este de 1.614.492 lei, rata de finanțare prin Granturile SEE 2009-2014 fiind de 100%. Implementarea proiectului se realizează în Bucureşti, sector 3, pe o perioadă de 26 luni.
Consolidarea imobilului din str. Jean Steriadi nr. 40A unde vor funcționa Centrele de zi „Micul Prinț” și „Lizuca” a fost realizată cu sprijinul Consiliului Local al Sectorului 3, printr-o investiție în valoare de 1.523.883,58 lei.
Cele două centre sunt finanțate prin Granturile SEE 2009-2014 în cadrul proiectelor „Educația incluzivă: primii pași spre egalitatea de șanse”, pentru centrul de zi „Micul Prinț”, și „Servicii de calitate pentru comunitate: Centrul de Educație și Îngrijire pentru Copilul cu Dizabilități”, pentru „Lizuca”.