Proiectul „Team – UP: Progres în calitatea îngrijirii alternative a copiilor”, este finanțat în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa 4 OS 4.5 și 4.14.
Proiectul este relevant faţă de POCU, concentrându-se pe creșterea calității sistemului de asistență socială, prin dezvoltarea și introducerea de proceduri și instrumente, precum și creșterea numărului de asistenți maternali la nivelul comunității.
În acest proiect, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 are calitatea de partener, alături de alte 46 de DGASPC-uri din țară, solicitantul fiind Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții.
Obiectivul general al proiectului este creșterea calității sistemului de asistență socială și a numărului de asistenți maternali la nivelul comunității, prin introducerea de instrumente și proceduri și prin îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sistem. În acest sens, la nivel național, vor fi formați toți cei aproximativ 11 000 de asistenți maternali activi, precum și peste 4000 de asistenți maternali care vor fi angajați pe perioada de implementare a proiectului. În vederea creșterii calității activității acestora, vor fi elaborate proceduri de lucru, care vor fi aplicabile în activitatea desfășurată de asistenții maternali.
Grup țintă
Proiectul se adresează unui grup țintă format din 15 000 persoane (inclusiv provenite din mediul rural și de etnie romă), din care:
• Asistenți maternali care beneficiază de sprijin – 4000 (din care 2000 din mediul rural)- O.S. 4.14.
Se va avea în vedere identificarea și recrutarea persoanelor interesate să devină asistenți maternali în vederea asigurării, pe de o parte a resursei umane necesare reducerii numărului de copii și tineri instituționalizați, iar pe de altă parte pentru asigurarea creșterii și îngrijirii copiilor care urmează să fie separați de familie în urma confirmării riscului de separare a copilului de familie.
• Personal specializat din cadrul instituțiilor cu responsabilități în domeniul asistenței sociale (cu atribuții în domeniul protecției speciale a copilului separat de familie și al prevenirii separării copilului de familie) – Persoane care beneficiază de formare (asistenți maternali)– 11000 ( din care 5500 din mediul rural).
Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 120 de luni, va avea un buget total de 2,657,162,612.32 lei, din care contribuția DGASPC Sector 3 va fi 581,788.01 lei, reprezentând 2% din valoarea eligibilă în sumă de 29.089.005,01 lei.
Justificarea necesitatii implementarii proiectului.
În ultimii ani, numărul asistenţilor maternali profesionişti a scăzut constant, fără a putea suplini numărul persoanelor care au încetat raporturile de muncă chiar dacă, la nivelul comunităţii sectorului 3, a fost desfăşurată o campanie continuă de mediatizare a profesiei de asistent maternal, atât la nivelul instituţiei, cât şi la nivelul serviciului Asistenţă Maternală, pentru a atrage cât mai multe persoane în vederea angajării să desfăşoare această profesie.
Totodată numărul copiilor separaţi temporar sau definitiv de familie a crescut sau s-a menţinut, uneori instituţia fiind nevoită să găsească măsuri alternative pentru soluţionarea acestor cazuri, dată fiind lipsa personalului calificat/specializat.