La nivelul Sectorului 3, în subordinea DGASPC Sector 3 funcţionează Adăpostul pentru victimele violenţei în familie “Sf.Maria”, având ca misiune asigurarea asistenței sociale de urgență victimelor violenței în familie, cuplului mamă-copil aflat în situație de criză, predispus la violențe familiale, precum și gravidelor în ultimul trimestru de sarcină, cu risc crescut de abandon și fără posibilități materiale și/sau de locuit, care au reședința pe raza administrativ teritorială a Sectorului 3, în vederea depășirii situației de criză.
Adăpostul pentru victimele violenţei în familie “Sf.Maria”, are ca obiective îmbunătăţirea calităţii vieţii victimelor violenţei în familie, prin acordarea de servicii specializate şi diminuarea fenomenului de violenţa domestică. În cursul anului 2014, adăpostul a oferit servicii pentru 53 de victime ale violenței domestice, dintre care 19 mame, 30 de copii şi 4 femei victime ale violenței în familie.
Principalele servicii sociale furnizate în cadrul Adăpostului, în scopul prevenirii şi combaterii violenței domestice sunt:
- găzduire (cazare și hrană);
- asistenţă și îngrijire medicală primară;
- asistență socială;
- consiliere psihologică;
- consiliere juridică.
Prin serviciile oferite în cadrul adăpostului specialiştii instituției noastre urmăresc:
- dezvoltarea unei perspective de viaţă stabilă şi independentă;
- întărirea conştiinţei de sine şi a sentimentului propriei valori;
- lărgirea competenţei sociale referitoare la capacitatea relaţională şi de comunicare;
- lărgirea gradului de toleranţă a frustrărilor legate de conflict;
- descoperirea şi încurajarea punctelor forte ale femeilor;
- încurajarea capacităţii de muncă.
Admiterea în regim de urgență a beneficiarilor, se instrumentează în funcție de situația concretă a fiecărui solicitant pe o perioadă cuprinsă între 7 – 60 zile, în situații excepționale se poate prelungi până la 180 de zile, numai cu aprobarea conducerii adăpostului.
Violența în familie, cunoscută şi sub numele de violenţa domestică include toate actele de violență apărute într-o relație de tip familial între rude de sânge, rude prin alianță, soți sau concubini. Violența domestică are mai multe forme precum, agresiunea fizică (efectivă sau sub formă de amenințare), abuzurile sexuale, abuzurile emoționale, controlul excesiv, dominarea, intimidarea, urmărirea, abuzurile pasive/ascunse (de exemplu, neglijența) și privarea economică.
Instituţia noastră continuă să-şi intensifice eforturile de combatere a fenomenului violenţei în familie, în aşa fel încât prin serviciile furnizate să ofere o protecţie efectivă victimelor, să îmbunătăţească accesul lor la justiţie, şi să crească gradul de conştientizare al cetăţenilor cu privire la gravitatea actelor de violenţă în familie în general.
În conformitate cu legislaţia în vigoare locaţia adăposturilor este secretă publicului larg.
Informații suplimentare se pot obține la nr. de urgenta 0728.729.797, la adresa de mail office@dgaspc3.ro sau vizitând site-ul oficial al instituției www.dgaspc3.ro.