Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 anunță faptul că toți beneficiarii actuali de ajutor social și/sau alocație de susținere a familiei trebuie să depună, până la data de 31 decembrie 2023, o nouă solicitare pentru a primi venitul minim de incluziune (VMI).
Acest demers este esențial pentru nu pierde dreptul de acordare al venitului minim de incluziune, odată cu aplicarea prevederilor Legii nr. 196/2016, începând cu data de 1 ianuarie 2024.
Beneficiază de VMI atât persoanele singure, cât și familiile care au domiciliul legal, reședința pe raza sectorului 3 sau trăiesc efectiv pe raza acestui sector.
Venitul minim de incluziune reprezintă un beneficiu de asistență socială, se acordă în scopul prevenirii și combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială și are două componente:
- Ajutor de incluziune – înlocuiește ajutorul social acordat anterior pentru asigurarea venitului minim garantat;
- Ajutor pentru familiile cu copii – se acordă familiilor cu copii aflați în întreținere cu vârsta de până la 18 ani, înlocuind alocația pentru susținerea familiei.
În funcție de venitul realizat de familie sau persoana singură, de componența familiei, de calitatea de persoană vârstnică sau participarea la educație, se acordă unul sau ambele ajutoare financiare care alcătuiesc VMI.
Venitul minim de incluziune se acordă persoanelor singure/familiilor care obțin un venit net lunar ajustat mai mic sau egal cu nivelurile maxime stabilite prin lege, pentru cele două componente ale VMI:
- Pentru ajutorul de incluziune, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 275 lei, respectiv 400 lei dacă persoana singură a depășit vârsta de 65 ani.
- Pentru ajutorul pentru familia cu copii, nivelul maxim al venitului net trebuie să fie de 700 lei/membru de familie.
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege – 275 lei/lună/membru de familie sau 400 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel putin 65 de ani și cuantumul venitului net ajustat calculat conform legii.
Cuantumul maxim, pentru beneficiarii care nu obțin niciun venit, este de 275 lei/lună/ membru de familie, iar, în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani, cuantumul maxim este de 400 lei/lună.
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului net lunar ajustat și numărul de copii din familie:
- Pentru familia beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 107 lei, pentru familia cu un copil;
- 214 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 321 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 428 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
- Pentru familia monoparentală beneficiară de ajutor de incluziune, precum și pentru cea cu venituri nete lunare ajustate de până la 275 de lei/lună, cuantumul lunar al ajutorului pentrufamilia cu copii este:
- 120 de lei, pentru familia cu un copil;
- 240 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 360 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 480 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi.
- Pentru familiile care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 85 de lei, pentru familia cu un copil;
- 170 de lei, pentru familia cu 2 copii;
- 255 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 340 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi
- Pentru familiile monoparentale care au un venit net lunar ajustat cuprins între 276 de lei/ lună și 700 de lei inclusiv, cuantumul lunar al ajutorului pentru familia cu copii este:
- 110 lei, pentru familia cu un copil;
- 215 lei, pentru familia cu 2 copii;
- 325 de lei, pentru familia cu 3 copii;
- 430 de lei, pentru familia cu 4 copii sau mai multi
*Dacă din calcul rezultă o sumă mai mică de 50 de lei, atunci se acordă 50 de lei.
În funcție de nevoile familiei/persoanei singure, venitul minim de incluziune este însoțit de alte măsuri de asistență socială complementare: stimulente, facilități contributive, alte drepturi complementare.
Actele necesare pentru obţinerea venitului minim de incluziune sunt:
– Cerere tip, care conţine date privind solicitantul şi date privind componenţa familiei;
– Declaraţia pe propria răspundere;
– Angajamentul de plată (pentru drepturi acordate necuvenit);
– Actul de identitate al solicitantului şi al membrilor familiei;
– Certificate naștere copii
– Adeverinţe de venit pentru toate sursele de venit;
– Certificatul de căsătorie/certificat de deces,
– Hotărâre de divorț;
– Alte documente.
Cererea tip poate fi descărcată de pe site-ul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 https://dgaspc3.ro/ din secțiunea Formulare utile , iar documentele se pot depune la sediul din B-dul 1 Decembrie 1918, nr. 12-14, etaj 2, cam. 20 sau se pot transmite pe adresa de email a Serviciului Prevenire Marginalizare Socială alocatii@dgaspc3.ro .
Detalii suplimentare despre acordarea venitului minim de incluziune, puteți solicita la numărul de telefon 0729009865 sau puteți accesa aici Pliantul informativ VMI .